Tuesday, July 26, 2011

ditindih ketika tidur . tindih ke mimpi ?




hello .

sedang aku lekaa layan sudoku dekat phone ni . tetiba pulak aku teringat pasal aku kena tindih hari tu . such thing about kena tindih ni exist ka ? pada pendapat kamu laa . ntah laa , aku pun nda sure . yang pasti aku taubat sudah . jera' suda aku baa . sampai macam ndamau tidur ba kalau boleh . kalau sekali aku kena nda apa laa . ini , 2 kali okayy ? 2 kalii . setiap benda yang terjadi mesti ada sebab kann ? ndatau laaa apa dan kenapa . but maybe sebab position aku tidur tu memang "terlentang " jak . whoaa . gilos .

aku ndataw laa , tapi menurut cousin aku memang kes tindih laa yang aku kena ni . selama aku hidup selama 18 tahun nie . memang firstime laa benda macam ni jadi ngan aku . benda yang sama then 2 kali lagi terjadi . ada orang cakap " kalau 3 kali terjadi . boleh jadi betul betul" wth ? pfft . aku nda percaya okayy ?

seingat akuu , time tuu macam aku separuh sedar . badan aku rasa macam kena tindih , macam berrat gila babeng tau . aku try bangun . aku rasa macam perut aku ngan dada aku sakit . kena tindis . seriously aku nangis baa . pikir siok kaa ? sakit okay / then ndada cara lain selain teriak . sekali teriak . macam orang babau aku rasa aku time tuu . ndada suara langsung . ya allah sana la aku rasa macam lain macam . aku try balik balik bangun sambil aku berteriak . sampailah aku macam give up suda . menangis aku sambil berselawat . guest what ? terus aku terbangun . ngeriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii . terus aku bangun berwudhuk baa .

sekali keesokan harinya . begitu juga . mungkin sebsb seingat aku 2 hari tuu . aku kepenatan baa , main tidur jak . doa tidur pun ndada baca . pendiding pun ndada . huhh . kejadian dia sama . sama macam semalam . tapi kali ni teruk . selawat pun ndaaa da effect langsung . aku jerit sekuat hati aku . then aku terdengar ada suara lelaki ketawa . aku pun tekejut , dari mana datangnya suara tuu . aku try pusing sebelah kiri aku mau tengok muka dia . leher aku . macam nda boleh gerak langsung . lurusssss jak . blank otak aku . ingat allah jak aku . ingat parents aku . tuptup . aku sedar. bangun jak aku ,. terus aku ingat pesan ustaz di sekolah

kalau mimpi benda nda bagus sebanyak 3 kali . bangun jak dari tidur . ludah sebelah kiri sebanyak 3 kali . insya allah ndaa mimpi benda tu lagi .

alhamdulillah , lepas akuu buat . sampai sekarang aku ndaa kena lagi . syukurrr . btw aku confuse . benda ni antara kena tindih atau mimpi . aku nda puas hati baa . so modern suda ba kann zaman sekarang . apa jak kau mau tau . kau p jak google . so aku check laa .

kena tindihni kononnya "sleep paralysis" . puncanya adalah :
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah
3. tak cukup tidur.
4. stress. byk pkir masalah (eg: keluarga, kewangan)
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 (selalunye ddk rumah tgk tv je.tp esk berenang merentasi lautan pasifik) perghh.
6. orang yang ader penyakit narcolepsy


pengajaran sudah ni . biar mengantok macam mana pun .
wajib okay baca doa . doa bukannya panjang sangat pun . so harap you guys ndaa la
jadi macam aku nhe . sekarang typing ni
pun macam seram jak . wkkakakaka *penakut

2 comments:

Vaniell Cuklat said...

seram nyerr ! ;) skarang akak dah oke ?

cнαα said...

hehe . kan ? now akak okay sudah . sebab selalu sudah berdoa before tido :))