Saturday, September 18, 2010

allert ! kebaikan air suam serta keburukan air sejuk .


fuhh . serius . lepas nie  aku kurangkan minum air sejuk . huh . gilak nie . naseb aku rajin jua meng-search  di google tym petang tadi . hahahha . coz aku sick kann . *flu* akibat mandi hujan . then sdah laaa flu minum g air sejuk . then aku search laa keburukan air sejuk . hahahha . dapat suda bonus . ;DD
harap andaaa pown ambil iktibar k . teruskan membaca :)Fakta ini sangat baik kepada sesiapa yang mementingkan kesihatan . Ianya bukanlah semata-mata berkenaan air suam, tetapi juga berkenaan serangan jantung. Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas ketika bersarapan, bukannya minum air sejuk. Mungkin inilah masanya, kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan.

Kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat bermakna buat anda. Memanglah sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walaubagaimanapun, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan. Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpotensi bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser. Jadi, adalah sangat penting untuk minum sup panas atau air suam selepas menikmati sesuatu makanan.

Petanda Lazim Serangan Jantung 
Anda seharusnya mengambil tahu yang petanda serangan jantung bukan sahaja pedih pada sebelah kiri dada. Awasi jika terasa sakit yang menyesakkan pada dada kiri. Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa terkena serangan jantung.Muntah-muntah dan berpeluh berlebihan juga antara tanda-tanda lazim. 60% pesakit yang terkena serangan jantung adalah ketika sedang tidur dan tidak boleh bangun dari tidur. Sakit pada dada boleh menyebabkan tidak sedarkan diri. Berhati-hati dan berjaga-jagalah sentiasa. Lebih banyak yang anda ketahui berkenaan serangan jantung, maka lebih peluang untuk anda terselamat.


Kata pakar kardiologi (jantung), jika seseorang telah membaca fakta ini, sebarkanlah ia kepada 10 orang lain yang dikenali, anda mungkin tidak mampu menyembuhkan pesakit, tetapi anda sebenarnya berjaya menyelamatkan seseorang dari menjadi pesakit.

No comments: